Alle kommende naboer til de nye kæmpevindmøller, som Veerst.dk har talt med i Røj og Egholt siger, at de vil sende indsigelser mod placering D i Kolding kommunes debatoplæg om mulige placeringer af kæmpevindmøller. Alle var overraskede over, at Kolding kommune overhovedet har overvejet placeringen og borgerne med bopæl i Vejen kommune var også lidt fortørnede over, at Vejen kommune ikke har varskoet dem om Kolding kommunes overvejelser. Kommende naboer til de mulige kæmpevindmøller, som bor i Vejen kommune sender også en kopi af deres indsigelser til Vejen kommune. Indsigelserne skal indsendes inden den 17. juni. Derefter ophører debatperioden. Kopier af de breve, som er foreslået til brug for indsigelserne, kan downloades her fra:
Hvis man bor i Kolding kommune
Med så store møller på 150 meter i højden – er det meste af Veerst by inde i den såkaldte nærhedszone for møllerne.
Naboerne generes meget af lavfrekvent støj fra 150 meters møller i Tim i Vestjylland
Weekend avisen skriver i Nr 23 i uge 23 en længere artikel om vestjydernes gener fra kraftig lavfrekvent støj fra store møller, hvor den første mølle blev sat i drift for 1,5 år siden. “Det er som at have en tørretumbler i fodenden af sengen”, at være nabo til disse kæmpemøller. “Det er som om, at man tror, der er orkan uden for, men når man så åbner døren, blæser det sådan set ikke”, “børnene kan ikke sove”, “fjernsynet skal skrues op for at høre det”, “en brummende meget enerverende lyd”. Sådan siger naboerne i Tim, som Weekend avisen har talt med.
Aalborg universitet forstår godt, hvad det er naboerne føler sig så stærkt generet af
På Aalborg universitet har man selv fortaget en analyse af den lavfrekvente vindmøllestøj. Universitetet har anvendt de støjmålinger som branchens og miljøstyrelsens eget firma: Delta, for to år siden brugte til at sige, at man ikke skulle tage sig af den lavfrekvente støj ved de store vindmøller. Professor Henrik Møller ved Aalborg universitet, som er en af de førende eksperter i verden inden for akustik, sagde allerede for to år siden, at Deltas konklusioner var uvidenskabelige, men alligevel blev de efter pres fra vindmølleindustrien lagt til grund for at de danske myndigheders regler om naboafstande ikke specielt skulle iagttage den lavfrekvente støj. Nu har Aalborg universitet imidlertid fremlagt forskning, den 10. juni 2010, som publiceres internationalt. Den viser, at den lavfrekvente støj er meget stærkere og mere generende jo større møllerne bliver.
Aalborg universitet har delvist taget branchen og myndighederne på sengen
Delta og vindmøllebranchen er sammen med miljømyndighederne ved at se på disse forskningsresultater fra Aalborg. De forholder sig lige nu afventende og tavse. Aalborg universitet siger til gengæld, afstandene til naboerne skal hæves markant, fordi den lavfrekvente støj fra de store vindmøller ellers vil genere naboerne. Det er således ikke mærkeligt, at naboerne til 150 meters møller ved Tim, føler sig stærkt generede af støjen. Naboer til de kæmpemøller, der allerede er opstillet på land andre steder, genkender helt generne fra Tim og kan helt genkende Professorens konklusioner angående generne. Vindmølleindustrien har heller ikke taget naboklagerne ved testen af de store møller ved Høvsøre alvorligt inden man gik i gang med at udbrede store havmøller til lands. I Høvsøre har naboer længe fortalt om stærke støjgener fra kæmpemøllerne. Men den del af testen har industrien og myndighederne ikke taget konsekvensen af og nu rapporterer borgerne ved Tim også om stærke støjgener.
I Esbjerg er nogle af de lokalpolitikere, som før var stemt for at give Siemens tilladelse til at opføre 4 forsøgsmøller ved Måde i op til 200 meters højde, nu blevet i tvivl på grund af helbredsrisikoen og generne fra den lavfrekvente støj.
I Aalborg har man gennemført eksperimenter med den lavfrekvente støj og undersøgt hvordan den trænger igennem bygningskonstruktioner. Problemet med den lavfrekvente støj er, at den vandrer meget længere og gennemtrænger mange flere barrierer. Desuden er den i sig selv en stærkt generende støj også ved lavere lydstyrker.
På Veerst.dk researches der lige nu lidt mere om vindmøllernes gener og vi er på vej med en lille video i samarbejde med en canadisk TV-station.
100 meter høj møller i Knudsbøl – I Røj tales om 150 meters møller som ved Tim